Logo del proyecto
logo-amics.png www.tirig.es www.gva.es www.mecd.gob.es vull.4darterupestre.com www.mecd.gob.es/cultura-mecd/areas-cultura/patrimonio/mc/patrimoniomundial/bienes-declarados/por-ano-de-inscripcion/arterupestre.html

El projecte 4D VULL s'ha desenvolupat entre 2015 i 2016 en diverses localitats del Parc Cultural Valltorta-Gassulla i comarques limítrofes fins a la serra de la Pietat (Ulldecona). Tots ells estan inclosos en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998. El projecte ha estat impulsat des de l'Excm. Ajuntament de Tírig, amb la col·laboració d'Amics Valltorta, i dels ajuntaments de Coves de Vinromá, Ares del Maestrat, Albocàsser, Benassal i Ulldecona.
Els seus objectius són diagnosticar l'estat de conservació, monitorizar les alteracions identificades i proposar mesures de conservació preventiva. Els resultats obtinguts es basen en tecnologies i metodologies d'avantguarda, com a fotogrametria d'objecte proper, comparacions volumètriques, fotografia gigapíxel, fotografia multiespectral, tractament d'imatge mitjançant descorrelación d'espais de color, anàlisi geològica, termografia, etc.
També és un objectiu del projecte la divulgació de l'art rupestre llevantí (i esquemàtic) d'aquestes comarques. En aquesta web es pot accedir a alguns dels productes digitals elaborats, optimitzats respecte a la seva grandària original per a facilitar la seva visualització a través de qualsevol navegador.

Filtro por localidad: Tírig

Cova dels Cavalls

Cova dels Cavalls

Ès el abric més conegut del barranc de la Valltorta (Tírig, Castelló). La seva escena de caça de cérvols s'ha convertit en la icona de l'art llevantí, i de la vida quotidiana de la Prehistòria.

Coves del Civil o de Ribasals

Coves del Civil o de Ribasals

Coves del Civil (Tírig, Castelló), és conegut per una possible escena de batalla entre arquers de gran grandària. Aquestes figures són molt estilitzades i constitueixen una de les millors mostres d'art llevantí.

Mas d'en Josep

Mas d'en Josep

Aquest abric (Tírig, Castelló) d'uns 40 m de longitud manté unes 25 pintures. Diferències estilístiques i de color indiquen que aquestes figures van ser realitzades en més d'una etapa pictòrica.

Social