Cova Centelles va ser descobert en 1980, i en ell es troben algunes de les figures més transcendentals per entendre algunes de les fases antigues de l'art llevantí. La major part de les pintures es concentren en la part baixa de l'abric, lloc on es comptabilitzen més de 200 figures. A la zona esquerra està una de les escenes més cridaneres d'aquest estil. Es tracta d'un grup de arquers i dones carregades amb fardells i nens que caminen a grans gambades cap a la dreta. Aquestes figures s'han interpretat com una escena de trasllat de campament d'un grup de caçadors recol·lectors. Més de 30 figures prenen part en aquesta escena, i totes són de gran grandària i llueixen diferents tipus de tocats i ornaments corporals. En el sector dret de l'abric predominen les figures femenines en diverses actituds. Tot l'abric està cobert per una gruixuda capa de calcita que dificulta la visió de les pictografías.
El Museu de la Valltorta organitza visites guiades a l'abric a demanda dels interessats. Per a més informació: Museu de la Valltorta, Pla de l'Hom, s/n, 12179 Tírig, Castelló. Telèfon: 964 33 60 10.
A l'abric s'accedeix a través de la carretera CV-130 que uneix Albocàsser i Tírig. A l'altura del punt quilomètric 3,400 es pren un desviament, per un camí asfaltat en direcció a l'ermita de Sant Miquel i a Catí, que s'ha de seguir durant una mica més de 5 km fins a aconseguir un camí que gira a l'esquerra i que condueix fins a l'abric.
Sí
Moderat
M. Centelles. 1980.
Aquest
722 m
-
-
80m x 6m
-