Coves del Civil o de Ribasals

Coves del Civil o de Ribasals

(7000ac-4500ac)

Es tracta d'un grup d'abrics amb un gran nombre de pintures. La major part es localitzen en la cavitat superior, en la qual es diferencien quatre zones. La primera té problemes de conservació, però es distingeixen un parell de cérvols, i alguna figura humana. En el segon grup destaca una escena de caçera amb dos animals d'estil naturalista, una cérvola amb el cap girat i un gran senglar a la carrera. En la part inferior d'aquesta zona apareixen un grup de arquers filiformes negres amb els braços aixecats en alt mentre enarboren arcs i fletxes. En els altres dos sectors de l'abric es desenvolupa una escena d'impressionants dimensions, en la qual participen desenes de arqueros dividits en dos grups que es mouen des d'adreces oposades cap al centre de la tercera zona. En tots dos grups predominen les figures humanes estilitzades, amb llargues cames i cossos i actituds molt naturalistes, en moltes ocasions amb adorns característics, alguns d'ells realitzats amb pintura blanca. Estan acompanyats per diverses dones, i per animals com a cavalls, cabres i cérvols. Tota l'escena central podria correspondre a una gran escena de batalla, encara que caben altres interpretacions.

Planificar l'Visita

El Museu de la Valltorta organitza visites guiades diàries a les 16:30. Per a més informació: Museu de la Valltorta, Pla de l'Hom, s/n, 12179 Tírig, Castelló. Telèfon: 964 33 60 10.

Com arribar

Per arribar al Museu de la Valltorta, s'ha de sortir de Tírig en adreça Albocàsser per la carretera CV-130, fins a una rotonda, en la qual es prendrà el desviament cap a Les Coves de Vinromà per la carretera CV-131. Aproximadament a 700 m de la rotonda es pren un desviament a la dreta que porta fins al Museu. Des del Museu s'ha de prendre la carretera del càmping municipal fins a aconseguir de nou la carretera CV-130.

Visitable

Dificultat

Fàcil

Documentación gráfica

Panorama des de l'interior de Coves del Civil.
Títol:  Panorama des de l'interior de Coves del Civil.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Vista panoràmica des de l'abric de Coves del Civil, des del qual es contempla la rambla Morellana, coneguda localment en aquest tram com a barranc del Pascualito, que aigües a baix dóna lloc al barranc de La Valltorta.
Paisatge en el qual se situa Coves del Civil.
Títol:  Paisatge en el qual se situa Coves del Civil.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Vista del paisatge en el qual s'enclaven els abrics de Coves del Civil. En la part esquerra es poden apreciar els dos abrics inferiors, i a la dreta i a dalt el tercer abric que és en el qual es conserven la immensa majoria de les pictografies.
Model 3D del sector 4 de Coves del Civil.
Títol:  Model 3D del sector 4 de Coves del Civil.
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric de detall del sector 4 de Coves del Civil, situat a la dreta del conjunt.
Model 3D del sector 3 de Coves del Civil, color real.
Títol:  Model 3D del sector 3 de Coves del Civil, color real.
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric de detall del sector 3 de Coves del Civil, situat al centre del conjunt.
Model 3D del sector 1 de Coves del Civil.
Títol:  Model 3D del sector 1 de Coves del Civil.
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric de detall del sector 1 de Coves del Civil, situat a la esquerra del conjunt.
Model 3D del sector 2 de Coves del Civil.
Títol:  Model 3D del sector 2 de Coves del Civil.
Tècnica:  Fotografia polaritzada
Descripció:
Model 3D fotogramètric de detall del sector 2 de Coves del Civil, situat a la esquerra del conjunt.
Modelo del abrigo completo
Títol:  Modelo del abrigo completo
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:

Model 3D del sector 3 de Coves del Civil, fals color.
Títol:  Model 3D del sector 3 de Coves del Civil, fals color.
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric de detall del sector 3 de Coves del Civil, tractat mitjançant el programari DStretch per emfatitzar les pictografies.
Panoràmica dels sectors 1 i 2 de Coves del Civil, color real.
Títol:  Panoràmica dels sectors 1 i 2 de Coves del Civil, color real.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Els sectors 1 i 2, corresponen a petites concavitats que ocupen la part esquerra de Coves del Civil. El sector 1 es descriu detalladament en un altre panorama. El sector 2 conté diversos grups de figures inconnexos entre si; en la part inferior esquerra, s'observa un cérvol o cérvola a la carrera. En la part superior dreta es conserva una escena de caça d'un gran senglar que és perseguit per diversos arquers de petita grandària. Al seu costat s'identifica una cérvola amb el cap tornat cap al seu dors. Una mica més a baix s'aprecien feblement elements de tipus esquemàtic. En la part inferior dreta es concentren la major part de les figures del sector, entre elles un grup de arquers lineals de color negre amb els braços en alt exhibint els seus arcs i fletxes. Al seu al voltant s'observen diversos animals.
Sector 1 de Coves del Civil, color real.
Títol:  Sector 1 de Coves del Civil, color real.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Aquest sector es localitza prop del límit físic de l'abric per l'esquerra. Conserva un nombre molt limitat de pictografies. Al centre s'observen dos cérvols bastant deteriorats. Entre tots dos s'aprecia un petit arquer. Restes d'alguna altra figura humana són amb prou feines visibles en diferents punts d'aquesta zona.
Sector 4 de Coves del Civil, color real.
Títol:  Sector 4 de Coves del Civil, color real.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
L'escena del sector 3 de l'abric s'inicia en aquesta zona. Des d'aquí parteixen els elegants arquers de proporcions allargades d'aquest abric, per dirigir-se cap a l'esquerra al centre del sector 3. S'observen arquers en moviment a tres nivells. Els de el nivell inferior amb prou feines si són visibles. Els de el nivell intermedi destaquen per la freqüent presència de pintura blanca per adornar les figures vermelles, que en ocasions llueixen tocats de plomes en el cap. També destaquen en aquesta zona un cavall i diversos cérvols. Cap a la part dreta les figures es fan de menor grandària, predominant les cabres i els arquers lineals que disparen cap a elles.
Sector 3 de Coves del Civil, color real.
Títol:  Sector 3 de Coves del Civil, color real.
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
En aquest sector es concentren la major part de les figures de l'abric, algunes de gran grandària. Es distingeixen dos grups de figures humanes que caminen a grans passos cap al centre de l'abric; tots dos grups enarboren els seus arcs apuntant a l'altre grup. Malgrat que sembla tractar-se d'una escena de batalla, no podem afirmar-ho amb certesa, ja que cap personatge sembla estar ferit. El grup de l'esquerra és molt menys nombrós, i les figures són de menor escala. A la mateixa zona s'observa un cavall. El de la dreta està conformat per més de trenta arquers molt estilitzats i dinàmics. També formen part d'aquest grup dues figures femenines de menor grandària que els arquers. Aquesta escena és una de les més cridaneres de tot l'art llevantí.
Panoràmica dels sectors 1 i 2 de Coves del Civil, false color.
Títol:  Panoràmica dels sectors 1 i 2 de Coves del Civil, false color.
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel dels sectors 1 i 2 de Coves del Civil, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Sector 1 de Coves del Civil, fals color.
Títol:  Sector 1 de Coves del Civil, fals color.
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel del sectors 1 de Coves del Civil, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Sector 4 de Coves del Civil, fals color.
Títol:  Sector 4 de Coves del Civil, fals color.
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel del sector 4 de Coves del Civil, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Sector 3 de Coves del Civil, fals color.
Títol:  Sector 3 de Coves del Civil, fals color.
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel del sector 3 de Coves del Civil, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Cova dels Cavalls ← Anterior  ∗  Següent → Mas d'en Josep
Social