Cingle de la Gassulla IX y X

Cingle de la Gassulla IX y X

(7000ac-4500ac)

Varias de las mejores muestras de arte levantino del Parque Cultural de Valltorta-Gassulla se conservan en el conjunto del Cingle de la Gasulla, también conocido como Cingle de la Mola Remigia, que está constituido por diez abrigos. El abrigo IX es una cavidad pequeña y apenas protegida por una visera, pero en ella se concentran un elevado número de figuras, principalmente arqueros. En la parte superior del panel una falange de 5 arqueros encabezados por un personaje tocado con un gorro alto se dirigen con sus arcos en alto hacia la zona donde está teniendo lugar un enfrentamiento entre dos grupos de arqueros. Esta batalla probablemente se continuase en el abrigo VIII donde un personaje lleva en sus brazos a un arquero herido. Diversos animales complementan la escena, destacando de manera singular una cabra situada en el centro del panel.

Planificar l'Visita

La visita guiada als abrics del Cingle de la Gassulla es realitza des del mas de la Montalbana. El recorregut d'1,8 km es realitza a peu salvant un desnivell de 200 m que travessa un bosc d'alzines i roures. La visita completa, incloent Cova Remígia, pot durar unes 2 hores.

Com arribar

Els abrics de la Gassulla es visiten des del mes de la Montalbana, situat en en el Km 46 de la carretera CV-15, molt proper a Ares del Maestrat.
La visita és guiada, per la qual cosa és necessari concertar la visita prèviament en el Museu de la Valltorta (tel. 964 33 60 10).

Visitable

Dificultat

Moderat

Documentación gráfica

Paisatge des del Cingle de Gassulla
Títol:  Paisatge des del Cingle de Gassulla
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Vista panoràmica des del cim del faralló en el qual se situen els abrics del Cingle de la Gassulla, des de la qual es contemplen els pobles d'Ares del Maestrat, Culla i Font d'en Segures (Benassal).
Paisatge del Cingle de Gassulla
Títol:  Paisatge del Cingle de Gassulla
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
Panorama del paisatge en el qual s'enclava el Cingle de la Gassulla, incloent els abrics IV, IX i X.
Model 3D de l'abric IX y X del Cingle de la Gasulla, color real
Títol:  Model 3D de l'abric IX y X del Cingle de la Gasulla, color real
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric que inclou les cavitats IX (esquerra) i X (dreta) del Cingle de la Gassulla.
Model 3D de l'abric IX y X del Cingle de la Gasulla, fals color
Títol:  Model 3D de l'abric IX y X del Cingle de la Gasulla, fals color
Tècnica:  Fotogrametria
Descripció:
Model 3D fotogramètric que inclou les cavitats IX (esquerra) i X (dreta) del Cingle de la Gassulla, amb textura tractada mitjançant DStretch per realçar les pictografies.
Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, color real
Títol:  Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, color real
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
En aquest abric es conserven figures d'estil llevantí, principalment animals (cabres i cérvols) i alguna figura de arquer. Destaca l'abundància de petjades de trepitjades, corresponents als rastres deixats pels animals. Algunes de les figures animals presenten trets de tendència esquemàtica. També es conserva un genet amb casc muntat a cavall que correspon a l'Edat del Ferro. Algunes taques de color són resultat d'agressions recents.
Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, color real
Títol:  Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, color real
Tècnica:  Imatge panoràmica gigapíxel
Descripció:
L'abric IX del Cingle de la Gassulla és conegut per tenir una de les escenes més característiques de l'art llevantí. Es tracta d'un grup de cinc arquers que desfilen exhibint els seus arcs i fletxes, encapçalats per un personatge que porta un capell alt molt destacat. En realitat, aquesta falange de arquers forma part d'una escena de guerra en la qual combaten dos bàndols i a la qual es dirigeixen aquests personatges. Es conserven també restes de figures més antigues infraposades a l'escena citada, com un arquero i una cabra de grans dimensions.
Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, fals color
Títol:  Panell complet de l'abric X del Cingle de Gassulla, fals color
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel de l'abric X del Cingle de Gassulla, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Panell complet de l'abric IX del Cingle de Gassulla, fals color
Títol:  Panell complet de l'abric IX del Cingle de Gassulla, fals color
Tècnica:  Anàlisi d'imatge
Descripció:
Imatge gigapixel de l'abric IX del Cingle de Gassulla, tractada mitjançant el programari DStretch per emfatitzar la visibilitat de les pictografies.
Cova dels Cavalls ← Anterior  ∗  Següent → Les Dogues
Social